Peliaddiktio on hoidettavissa oleva riippuvuus

Peliaddiktio on hoidettavissa

​Peliaddiktio on toiminnallinen riippuvuus, josta kärsii Suomessa noin 130 000 henkilöä. Peliriippuvuuteen on saatavilla ammattilaisen apua. Ongelmallista pelaaminen on, kun se alkaa vaikuttamaan kielteisesti elämän muihin osa-alueisiin. Peliriippuvuuden seuraukset voivat ilmetä fyysisinä, psyykkisinä ja sosiaalisina ongelmina.

Taloudelliset ongelmat ovat usein riippuvaisen rahapelaamisen seuraus. Riippuvuuteen liittyy yleensä häpeää, joka saattaa ilmentyä sosiaalisena eristäytymisenä ja sen myötä syrjäytymisenä.

Peliriippuvuus voi olla sekä syy että seuraus muihin mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen. Riippuvuuden tunnistaminen on usein vaikeaa, sillä se ei näy fyysisinä muutoksina, eli sitä ei voi huomata yleisestä olemuksesta. Riippuvuuteen liittyy häpeää, jonka vuoksi riippuvainen yleensä pyrkii pitämään riippuvuutensa salassa. Peliriippuvuutta voidaan hoitaa muiden toiminnallisten riippuvuuksien tavoin.

​Peliriippuvainen hakee jännitystä ja seuraa

​Peliriippuvuus saattaa syntyä salakavalasti. Pelaaminen voi olla monelle tunteiden hallinnan keino tai pakopaikka arjesta. Elämään haetaan jännitystä, ja onnen tunne muodostuu voittamisesta.

Pelaamisella tavoitellaan taloudellisten voittojen lisäksi seuraa ja ajanvietettä. Kuten monessa toiminnallisessa riippuvuudessa, myös peliriippuvuudessa pelaaja hakee nopeaa tyydytystä ja mielihyvää. Peliaddiktio on syntynyt, kun ihmisen toiminnassa ilmenee voimakasta tarvetta ja pakkoa pelaamiseen. Pelaamattomuus voi aiheuttaa vieroitusoireita, kuten ahdistuksen tunnetta. Riippuvuus voi muodostua mihin tahansa peliin.

Riippuvuus uhkapelaamiseen johtaa usein vakaviin taloudellisiin ongelmiin sosiaalisten ongelmien lisäksi. Peliaddiktin pelaaminen ei lopu ongelmiin, vaan toiminta jatkuu pakonomaisesti fyysisistä, psyykkisistä, sosiaalisista ja taloudellisista seurauksista huolimatta.

​Mitä nuorempana pelaaminen alkaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se kehittyy ongelmaksi asti. Jo lapsena kotoa saatu malli voi innostaa rahapelien pariin. Suomalaiset pelaavat mielellään lottoa, jonka numerot arvotaan aina lauantai-iltaisin. Tämä lauantai-iltojen jännitys on saattanut tarttua jo lapsena, jolloin pelaamista haluaa jatkaa myös aikuisena.

Nuoret ovat erityisen alttiita addiktion muodostumiselle, sillä he eivät vielä ajattele pidemmälle elämässä. Sen vuoksi peliaddiktio syntyykin nopeasti. Nuoret myös uskovat virheellisesti, että harjoittelemalla rahapeleistä voi voittaa jättipotin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä rahapelit ovat puhtaasti tuurista riippuvaisia.

Yleensä sanotaankin, että rahapeleissä häviäminen on varmaa, mutta voittaminen sen sijaan on todella epävarmaa. Pelien ei siis tulisi antaa hallita elämää.

​Peliriippuvuus on nuorten miesten addiktio

​Suuri osa peliriippuvaisista on nuoria miehiä. He aloittavat yleensä pelaamalla raha-automaatteja yhdessä kavereiden kanssa jo alaikäisinä. Vaikka pelien ikärajaa on nostettu 18 vuoteen, ei se silti pysäytä kaikkia alaikäisiä pelaajia. Monet ulkoiset ärsykkeet ajavat nuoria pelaamaan.

Näitä voivat olla esimerkiksi mainonta, sosiaalinen paine, pelikoneiden houkuttelevat äänet ja vilkkuvat valot sekä niiden sijoituspaikat, jotka löytyvät monesti esimerkiksi kauppojen uloskäyntien varrelta. Sisäisiä pelaamiseen johtavia ärsykkeitä taas ovat yksinäisyys, ongelmat kotona tai parisuhteessa, masennus, huono minäkuva tai vaikka huono rahatilanne.

Pahimmillaan nuori saattaa siis kuvitella korjaavansa huonon rahatilanteen voittamalla pelissä. Tämä on jo vahva merkki siitä, että peliaddiktio on kehittynyt. Tällaisissa tapauksissa tulee hakeutua ammattiavun piiriin välittömästi.